Kung Fu Panda 4 OV  st 3 jpg sd low 2023 DreamWorks Animation All Rights Reserved Kung Fu Panda 4 OV  st 3 jpg sd low 2023 DreamWorks Animation All Rights Reserved 3x2
Special trailer
Kung Fu Panda 4: op zoek naar de opvolger

Animatiefilm wil relevant blijven

Nieuwe vechtkameraden helpen Po de Vredesvallei te beschermen

Een nieuwe wending aan het verhaal

Po mag dan wel spiritueel leider zijn geworden en zijn yin yang-balans hebben gevonden, het leven in de Vredesvallei kent nog genoeg uitdagingen, zoals het vinden van een opvolger. Kung Fu Panda 4 gaat de uitdaging aan om als sequel toch relevant te blijven.

Cijfers liegen niet, en voor veel filmmaatschappijen, distributeurs en bioscoopeigenaren is toch de bottomline of er achterwerken op zetels komen te zitten. En dat wat die uiteindelijk uitgeven meer is dan wat de desbetreffende film heeft gekost. Het maken van een film vraagt om een miljoeneninvestering en de neiging van de makers is dan ook begrijpelijk dat ze de risico’s zoveel mogelijk willen beperken. Een sequel is dan een logische keuze, want je hoeft minder aan marketing uit te geven om aan potentiële bezoekers uit te leggen wie er in je film speelt, of waar de film ongeveer over gaat. Zeker niet als het gaat om een animatiefilm die gericht is op een jonge doelgroep die sowieso niet vies is van meer van hetzelfde.

Kung Fu Panda 4 2x1

Kung Fu Panda 4 / still Universal Pictures

'Ah, you are adorable!'

JACK BLACK als PO

Dat er veel belangstelling is voor vervolgfilms, bewijzen de boxoffice-cijfers voor animatie-franchises wel. DreamWorks alleen al heeft een paar goedlopende series: Vier Shrek-uitingen plus twee Puss in Boots-films leverden ruim vier miljard dollar op, drie Despicable Me-afleveringen plus twee Minions-films voegden ruim 4,6 miljard dollar toe aan hun schatkist. Inmiddels heeft de filmmaatschappij met Kung Fu Panda een nieuwe kaskrakerreeks te pakken: de eerste drie delen leverden tot op heden ruim 1,8 miljard dollar op.

Een verzoek van bovenaf voor een vierde deel kon derhalve niet uitblijven, en de uitdaging voor de scenarioschrijvers en regisseurs is dan ook om dat verzoek zodanig creatief in te vullen dat het ook voor een kritische kijker de aanschaf van een bioscoopkaartje rechtvaardigt. Dat is voor deze reeks nog lastig, want met Kung Fu Panda 3 (2016) leek het levensverhaal van panda Po wel afgerond: van luie noedelrestaurant-werknemer via drakenkrijger tot spiritueel leider van de Vredesvallei. Po heeft vrede met zichzelf en met de wereld. Ze leefden nog lang en gelukkig, zou je zeggen.

Maar zo werkt het niet, ook niet in het echte leven, en de nieuwe regisseur Mike Mitchell (Trolls, The Lego Movie 2: The Second Part) heeft samen met zijn schrijfteam een nieuwe wending aan het verhaal gegeven. Een die op zichzelf kan staan, zonder dat je de eerste drie films gezien moet hebben. Naast het feit dat Po niets weet over hoe je je als spiritueel leider moet gedragen, moet hij ook iemand vinden die het uiteindelijk van hem kan overnemen, net als hijzelf ook door Meester Shifu en Grootmeester Oogway werd gevonden. Ondertussen moet hij ook oppassen dat hij niet zijn net verkregen Staf der Wijsheid kwijtraakt aan een kleine, slimme hagedis, een superschurk met de naam Kameleon die de vorm van elk wezen kan aannemen en de staf voor zichzelf wil gebruiken.

Helaas kan Po niet de hulp inroepen van de Furious Five. De vijf kungfu-meesters zijn elders druk en zullen in dit deel slechts een bijrol spelen. Po moet op zoek naar nieuwe vechtkameraden om de Vredesvallei te beschermen. Hij komt terecht bij de sluwe dief Zhen, een steppevos die onmisbare talenten blijkt te hebben. Een van de talenten is het onder de huid kruipen van Po. Dat is ook de spanning die Mitchell en zijn team in het verhaal willen brengen. Zhen bevindt zich moreel in een grijs gebied, terwijl Po de wereld verdeelt in goed en kwaad, in zwart en wit.

Er is volgens de makers nog voldoende verhaal over om ook een deel vijf en zes te maken. De zegetocht van Po duurt dus nog wel even voort. En dat is ook goed nieuws voor de bioscoopstoelen die daardoor weer wat achterwerken te verduren krijgen.

Stemmen (ov): Jack Black, Dustin Hoffman, Viola Davis, Awkwafina, Ian McShane, James Hong, Ke Huy Quan
Stemmen (nl): Martijn Fischer, Rik Felderhof, Linda Wagenmakers, Lucretia van der Vloot, Patty Brard, Kwok One, Phi Nguyen
Regisseur: Mike Mitchell
Distributeur: Universal Pictures International
Releasedatum: 20 maart 2024

Door Jan van Houten