pick 'n' mix

Highlights van onze website

Internationaal sphere las vegas 2

 

 

INTERNATIONAAL

22 september 2023

Sphere: spectaculair, supermodern Omniversum on steroids

Vrijdag 29 september is na bijna vijf jaar bouwen en een investering van 2,3 miljard dollar in Las Vegas 's werelds grootste audiovisuele spectakel: Sphere geopend. Je moet beelden van Sphere zien om het te geloven. En je moet Sphere waarschijnlijk ervaren om de impact ervan te kunnen snappen.

Oplocatie melkweg cinema tribune

 

 

op locatie

13 september 2023

Melkweg Cinema heropent met divers programma

De Melkweg in Amsterdam is vooral bekend vanwege de concertzalen. Maar op de bovenverdieping bevindt zich sinds jaar en dag ook een sfeervolle bioscoopzaal, vooral geroemd vanwege de karakteristieke houten balken en het intieme karakter. Die zaal is nu vernieuwd en dat werd van 20 tot en met 23 september gevierd met een divers filmprogramma.

PICK ‘N’ MIX

11 september 2023

Barbie officieel in Nederland best bezochte film van 2023

Ze had er acht weken voor nodig, maar nu heeft Barbie haar kroon te pakken. De zomerhit is ook de best bezochte film van 2023. In Nederland, en ook daarbuiten. In principe zou een later dit jaar uitgebrachte film dat record nog kunnen breken, maar zonder een Avatar in de nabije toekomst kan Barbie gerust zijn. Ze is en blijft de boxoffice-kampioen.

BEURZEN & FESTIVALS

6 september 2023

Sweet Dreams Nederlandse Oscarinzending

Sweet Dreams van Ena Sendijarević wordt de Nederlandse inzending voor de komende Oscaruitreiking. De film dingt mee in de categorie International Feature Film.

OP LOCATIE

5 september 2023

Theaterkerk Bemmel professionaliseert filmvoorstellingen

De Theaterkerk Bemmel kon al beschikken over een multifunctionele zaal plus horecafaciliteiten. Dankzij volwaardige projectieapparatuur kan de filmclub vanaf september ook Oppenheimer en Barbie gaan vertonen.

OP LOCATIE

1 september 2023

Nieuwbouw Filmhuis Lumen van start

De bouw van de nieuwe locatie van Filmhuis Lumen gaat van start en dat wordt zaterdag 16 september feestelijk gevierd met de vertoning van drie gratis films in de openlucht.

- lees verder onder de advertentie -

BEURZEN & FESTIVALS

29 augustus 2023

Digna Sinke ontvangt Gouden Kalf Filmcultuur op NFF

Het Gouden Kalf van de Filmcultuur gaat dit jaar naar cineast Digna Sinke (Zonnemaire, 1949). Sinds ze in 1984 debuteerde met De stille oceaan heeft Sinke zich onderscheiden met persoonlijke en eigenzinnige speelfilms en documentaires. Eerst met partner producent René Scholten, die in 2001 de Cultuurprijs ontving, en na diens dood in 2001 zelfstandig.

OP LOCATIE

29 augustus 2023

Opknapbeurt De Lieve Vrouw afgerond

Terwijl collega-filmtheaters vanaf de derde week van juli volle zalen trokken met Barbie en Oppenheimer, moest De Lieve Vrouw in Amersfoort een beetje toekijken. Het filmtheater was van half juni tot eind juli gesloten vanwege werkzaamheden. De Grachtzaal, de favoriete zaal van de filmliefhebbers, ging eind augustus weer open.

OP LOCATIE

24 augustus 2023

Gemeente Dordrecht geeft filmtheater De Witt gelijk in conflict

Filmtheater en stadsbrasserie De Witt, Dordrecht kan door met de afronding van de verbouwing, nu de gemeente een horecavergunning heeft verleend. De werkzaamheden waren op verzet gestuit toen omwonenden een kort geding tegen De Witt aanspanden uit angst voor overlast van het buitenterras. Wel kon het filmtheater op 21 juli starten met voorstellingen.

INTERNATIONAAL

17 augustus 2023

Kinepolis meldt hoogste omzet ooit in eerste helft van 2023

De Kinepolis Group heeft een uitstekend halfjaar achter de rug. Niet eerder werd er zo'n hoge omzet gemaakt, meldt het beursgenoteerde bedrijf in het financiële rapport over de eerste helft van 2023. En dan zitten de resultaten van Barbie en Oppenheimer daar nog niet eens bij.

OP LOCATIE

15 augustus 2023

Filmhuis Borne is klaar voor de toekomst

Om professioneler en actueler film te kunnen draaien schafte Filmhuis Borne eind vorig jaar een Barco-projector aan. Om die goed onder te kunnen brengen, moest er ook nog een projectiecabine worden gebouwd in de theaterzaal die het filmhuis in het Kulturhus deelt. Die is klaar. Dus opende het vernieuwde Filmhuis Borne op 6 september haar deuren.

BEURZEN & FESTIVALS

14 augustus 2023

Renée Soutendijk wint prijs voor beste acteerprestatie

Zaterdag werden op het filmfestival van Locarno de prijzen uitgereikt. Renée Soutendijk werd bekroond met het Gouden Luipaard voor de beste acteerprestatie voor haar hoofdrol in Sweet Dreams van Ena Sendijarević.

IN BEELD

3 augustus 2023

Nederland breekt record hoogste bioscoopomzet ooit

In tijden van drukte neemt de kans toe dat records worden gebroken. Deze week is er wel een heel bijzonder record aangescherpt. Afgelopen speelweek werd de hoogste bioscoopomzet ooit in Nederland behaald.

OP LOCATIE

28 juli 2023

Meer zalen met Relax Seats voor Pathé Scheveningen

In juni werd de eerste zaal met comfortabele stoelen al geopend in de Scheveningse Pathé-bioscoop, maar daar zijn er vier bijgekomen, zodat er nu vijf zalen zijn voorzien van de elektrisch verstelbare Relax Seats.

IN BEELD

18 juli 2023

Single Use Plastics: meervoudige uitdaging

Vanaf 1 januari volgend jaar zijn wegwerpbekers en andere single use plastics verboden in hotels, cafés of restaurants. Wat betekent dat voor al die flesjes, rietjes, koffie- en colabekertjes in de bioscopen?

CAST

17 juli 2023

Documentairemaker Leonard Retel Helmrich overleden

Op 63-jarige leeftijd is op 15 juli filmmaker Leonard Retel Helmrich overleden. Hij was al enkele jaren ziek. De in Tilburg geboren Retel Helmrich maakte naam met documentaires over het land van zijn ouders, Indonesië. Ook ontwikkelde hij een eigen filmstijl waarmee hij internationaal furore maakte.

INTERNATIONAAL

13 juli 2023

Amerikaanse acteurs leggen hun werk ook neer

De acteurs in Amerika staken. Net als de schrijvers van films en series legden ze hun werk neer omdat de Hollywood-studio's hun eisen niet willen inwilligen. De staking heeft grote gevolgen voor de uitbreng van films en series, zoals Gladiator 2.

OP LOCATIE

11 juli 2023

Fanfare en Fidei et Arti gaan weer samenwerken

Filmtheater Fanfare en cultuurcentrum Fidei et Arti in Oudenbosch gaan weer deels samen optrekken. Na bijna twintig jaar is de strijdbijl begraven en is het tijd voor een hernieuwde samenwerking.