INHOUDSOPGAVE

Holland Film Nieuws #160

leader

AI

Ik had deze inleiding natuurlijk ook door ChatGPT kunnen laten schrijven. Of AudioPen kunnen gebruiken om warrig ingesproken woorden door de computer te laten converteren naar een coherent en fijn stukje redactie. Wie zegt trouwens dat ik dat niet heb gedaan?

INTERVIEW

Willem Pruijssers

Een kwarteeuw Dutch FilmWorks: in een bedrijfstak vol valkuilen is dat een prestatie om trots op te zijn. Volgens CEO Willem Pruijssers is het succes van zijn bedrijf vooral een kwestie van nuchter ondernemen geweest.

teasers

Binnenkort in de bioscoop

Welke internationale films die de komende maanden in bioscopen en filmtheaters gaan draaien, moeten in de gaten worden gehouden.

INTERNATIONAAL

Nordisk Film Cinemas

Het Deense Nordisk Film Cinemas is dit jaar winnaar van de CineEurope Exhibitor of the Year-prijs. HFN toog naar Kopenhagen voor een gesprek met CEO Asgar Flygare Bech-Thomsen en met Jan Rasmussen, winnaar van een Gold Award op CineEurope 2023. Wat maakt Nordisk zo bijzonder?

QUIZ

Picture this...

Wil je kans maken op een bijzonder filmcadeau? Doe dan mee met de quiz. Als je de films op de foto’s herkent, kun je de titel ontdekken van een film die binnenkort in première gaat.

INTERNATIONAAL

Deense onafhankelijke bioscopen in Kopenhagen

Naast Nordisk Film Cinemas maken onafhankelijke bioscopen een substantieel deel uit van het Deense bioscooplandschap. Vanwege CineEurope bezocht HFN drie independents in Kopenhagen, van mainstream tot arthouse, waarvan er twee een distributietak hebben en één vol inzet op duurzaamheid.

- lees verder onder de advertentie -

INTERVIEW

Talent Erik Glijnis: Producer on the Move in Cannes

Lemming Film schitterde dit jaar op het filmfestival van Cannes. Vakblad The Hollywood Reporter bombardeerde Leontine Petit tot één van de machtigste internationale filmvrouwen, haar kompaan Erik Glijnis stond in de spotlights als Producer on the Move.

teasers

Nederlandse films in aantocht

Welke films van eigen bodem die de komende maanden in bioscopen en filmtheaters gaan draaien, moeten in de gaten worden gehouden.

OP LOCATIE

The Movies Dordrecht heet voortaan De Witt

Eind juni zal de transformatie van The Movies Dordrecht naar De Witt Stadsbrasserie en Filmtheater zijn voltooid. Dan kan het filmtheater weer beschikken over uitgebreide horecafaciliteiten en zijn de zalen en de toegang aangepast aan de eisen van deze tijd.

ACHTER DE SCHERMEN

ATF: De 'automatische machine' die succes beloont

Het Abraham Tuschinski Fonds verdeelt ieder jaar ongeveer vijf miljoen euro onder Nederlandse bioscoopfilms met een verwacht hoog publieksbereik. De uitvoeringsregeling werd onlangs aangepast. Voor producenten betekent dit meer zekerheid en stabiliteit.

PICK 'N' MIX

Highlights van onze website

Een selectie van het opvallende filmnieuws van de afgelopen maanden op Holland Film Nieuws.

OP LOCATIE

Pathé Ypenburg

Er is door Hagenaars en Hagenezen lang - en vanwege de pandemie wel héél erg lang - naar uitgekeken. Op 11 mei was het eindelijk zover: de officiële opening van de dertigste Pathé-bioscoop in Nederland: Pathé Ypenburg. Theatermanager Bart van den Boom leidde HFN rond.

IN BEELD

Vergeten filmfabriek terug op de kaart

Mooier krijg je het niet als filmjournalist: ontdekken dat je grootvader directeur was van een filmfabriek. En dan ook nog één waarover bijna niks bekend is, maar die toch verantwoordelijk was voor het eerste wekelijkse bioscoopjournaal mét geluid in Nederland. Daar moest een boek over komen vond Barend de Voogd.

ONDERZOEK

Samenstelling Nederlands bioscooppubliek bijna weer als vanouds

In 2022 gingen er weer meer mensen vaker naar de bioscoop. Ouderen, vrouwen, alleenstaanden en mensen met lagere inkomens maakten een inhaalslag. Dit blijkt uit de Bioscoopmonitor over 2022 van NVPI.

SPECIAL TRAILER

Oppenheimer

In Oppenheimer is de triomf, maar ook de twijfel te zien van de natuurkundige die de wereld de atoombom schonk.

colofon / adverteerders

Met dank aan...

HFN kon niet worden gemaakt zonder de steun van deze adverteerders en de inzet van de volgende medewerkers.