Special trailer

De beroemdste zeemeermin is terug

'Walt Disney zelf wilde het verhaal al verfilmen, maar de concepten verdwenen om onbekende redenen in een la.'

Een nieuwe liveaction-film uit de schatkamer van Disney

The Little Mermaid / De kleine zeemeermin

'Ik wil zien waar de mensen zijn, ik wil zien hoe die mensen dansen.' In het kort is dit het eeuwenoude verhaal van, en gezongen door, de kleine zeemeermin. Eerst in sprookjesboekvorm, daarna door Disney avondvullend geanimeerd en nu als liveaction-film.

De in het jaar 2000 geboren zangeres en actrice Halle Bailey was dertien toen ze samen met Elsa meeblèrde dat ze ‘het los moet laten’. Het was het jaar dat Frozen niet uit de bioscoop te slaan was, en ook niet uit de hoofden van dertienjarige meisjes. The Little Mermaid? Dat was een animatiefilm van heel lang geleden. Uit de jeugdjaren van haar ouders die op onbewaakte momenten een calypso-liedje beginnen te neuriën over het leven diep in de zee. Maar Bailey kon niet vermoeden dat ze ooit zelf in de vissenstaart zou kruipen van Ariel, de beroemdste tekenfilmzeemeermin aller tijden.

De beroemdste zeemeermin aller tijden. Artwork Disney,

'I don't see things the way he does. But I... I don't see how a world that makes such wonderful things could be so bad.'

halle bailey als ariel

Disney is al een tijdje bezig om de schatkamer aan animatiefilms te moderniseren en aan te bieden aan een nieuwe generatie. En dan niet getekend, maar als liveaction-film. Het begon in 2015 met Cinderella en The Jungle Book (2016), Beauty and the Beast (2017), Dumbo, Aladdin en The Lion King (2019) volgden al snel. In de pijplijn zitten momenteel nog onder meer Snow White, Hercules en Bambi, maar 2023 is het jaar waarin Ariel haar hoofd boven het water uit mag steken.

Het sprookje van de kleine zeemeermin wordt, sinds Hans Christian Andersen het in 1837 in Denemarken opschreef, al generaties lang voorgelezen. Walt Disney zelf wilde het verhaal al verfilmen, meteen na zijn eerste avondvullende debuutfilm Snow White and the Seven Dwarfs uit 1937, maar de concepten verdwenen om onbekende redenen al snel in een la. Ruim een halve eeuw later werd het opnieuw geprobeerd, en met groot succes, want The Little Mermaid vormde in 1989 het begin van de zogenaamde Disney Renaissance, een nieuwe succesvolle bloeiperiode voor de animatiestudio.

De regisseurs en scenarioschrijvers John Musker en Ron Clements hebben het verhaal van het oorspronkelijke sprookje toen flink aangepast, zeker het einde, maar de hoofdlijnen zijn hetzelfde gebleven. Ook in deze versie. Zeemeermin Ariel is een van de dochters van koning Triton (Javier Bardem) en woont diep in de zee. Ze vindt de verboden mensenwereld boven water zeer fascinerend, en nadat ze de jonge prins Eric (Jonah Hauer-King) redt van een schipbreuk, wordt ze verliefd op hem en wil ze alles doen om samen met hem een nieuw leven te beginnen. Ze sluit een deal met zeeheks Ursula (Melissa McCarthy) die haar benen geeft in ruil voor haar stem.

Uiteraard komen ook de vrolijke sidekicks uit de originele Disney-film terug, zoals de tropische vis Flounder/Botje (de stem van Jacob Tremblay) en vooral Tritons huiscomponist Sebastian (de stem van Daveed Diggs) die Ariel in de gaten moet houden. Natuurlijk zijn ook de bekende liedjes te horen, zoals het door Sebastian gezongen Under the Sea. De oorspronkelijke componist Alan Menken is ook weer van de partij en heeft een paar nieuwe liedjes geschreven, samen met Lin-Manuel Miranda die, na Moana/Vaiana, Mary Poppins Returns en Encanto, inmiddels toe is aan zijn vierde Disney-film. Miranda sluit overigens niet uit dat Daveed Diggs, die hij nog kent uit zijn musical Hamilton, zich als Sebastian in deze film aan een rap waagt.

De wereld diep in de zee herbergt nog altijd grote mysteries, en daarom zijn films die de duik maken zo mateloos interessant. Dat bewijzen Black Panther: Wakanda Forever, Avatar: The Way of Water en de recente Pixar-film Luca nog maar eens. Of zoals Sebastian zingt: 'Het is hier zo mooi beneden, dat vind je daarboven niet.'

Hoofdrollen: Halle Bailey, Jonah Hauer-King, Melissa McCarthy, Javier Bardem, Daveed Diggs (stem)
Regisseur: Rob Marshall
Distributeur: The Walt Disney Company Benelux
Releasedatum: 24 mei 2023

Door Jan van Houten