Special trailer
Elvis has entered the cinema

'Overdadig en hysterisch, maar ook bruisend van de energie.'

Het leven van een cultureel fenomeen recht doen 

Een portret van de man, niet het icoon

Een bioscoopscherm is de juiste plek voor het levensverhaal van een man die zelf als acteur in meer dan dertig films heeft gespeeld, maar vooral een legende is geworden door zijn wiegende heupen, zijn zwoele blik en, later, zijn hang naar Las Vegas-kitsch.

Om een film over het leven van een cultureel fenomeen recht te doen, heb je iemand nodig die zelf net zo flamboyant en buitenissig is als de Las Vegas-outfits die Elvis Presley aan het einde van zijn leven droeg. Voilà, Baz Luhrmann. De Australische regisseur heeft naam gemaakt met films als Strictly Ballroom (1992), Romeo + Juliet (1996), Moulin Rouge! (2001) en The Great Gatsby (2013) – allemaal films met een eigen stijl en excentriciteit. Volgens de eerste reacties van de bezoekers in Cannes past Elvis precies in dit rijtje: Overdadig en hysterisch, maar ook bruisend van de energie.

Elvis / Copyright Warner Bros. Pictures

‘Some people wanted to put me in jail 'cause of the way I was moving.'

elvis presley (Austin Butler)

Rock 'n roll
Elvis Aaron Presley uit Tupelo, Mississippi, werd geboren in een bescheiden gezin, maar groeide uit tot een iconische superster die de zwarte bluesmuziek populair maakte bij een wit publiek, die koning werd van de toen nieuwe muziekstroming rock ’n roll en een recordaantal van vijfhonderd miljoen platen verkocht. Daarnaast was hij een bonafide filmster die in ruim dertig films speelde. De film Elvis, met in de hoofdrol Austin Butler, gaat over de opkomst en ondergang van de zanger, maar ook over de veranderende Amerikaanse samenleving in de jaren vijftig, zestig en zeventig van de vorige eeuw, over de opkomst van het nieuwe medium televisie, zelfbewuste jongeren die zich afzetten tegen hun ouders en de groeiende ongelijkheid tussen bevolkingsgroepen. Centraal staat echter de relatie die Elvis had met zijn manager ‘Colonel’ Tom Parker, in de film gespeeld door Tom Hanks.

Heupbewegingen
Je kunt rustig zeggen dat Hanks een enorme invloed heeft gehad op de westerse muziek. Is het niet Forrest Gump geweest die in de gelijknamige film uit 1994 wat bijzondere danspasjes leerde aan een jonge-man-met-gitaar die later de wereld veroverde met dezelfde heupbewegingen? Oké, het was acteur Michael Conner Humpreys die de jonge Forrest speelde met de beugels om zijn misvormde benen, en het is bovendien fictie, maar de rol die Hanks vertolkt in Elvis is dat allesbehalve.

Tom Parker is de legendarische muziekpromotor die Presley in 1955 ontdekte en zijn manager was tot diens vroegtijdig overlijden in 1977. Net als Elvis zelf was ook Tom Parker larger than life: geboren in Breda als Dries van Kuijk, kwam hij op zijn twintigste de Verenigde Staten in als illegale immigrant die zijn naam veranderde om uitlevering te voorkomen. Parker had het vak geleerd in het circus en op de kermis. Hij kende de entertainmentindustrie en de slinkse wegen die hij moest bewandelen om de carrière van zijn protegé op gang te brengen, onderwijl een groot deel van de inkomsten in eigen zak stekend. Een meedogenloze strateeg en zakenman.

‘We are the same, you and I! We are two odd, lonely children, reaching for eternity.’

Colonel Tom Parker (tom hanks)

Elvis / Copyright Warner Bros. Pictures

De man, niet het icoon
Toch heeft Hanks een mild oordeel over de man in wiens huid hij is gekropen, zo zei hij tijdens de wereldpremière van Elvis in Cannes. 'Ja, Parker loog en bedroog en drukte geld achterover. Maar hij was bovenal degene die Elvis heel veel kansen bood om een groot publiek te vinden.' Ook de weduwe van Elvis, Priscilla Presley, heeft inmiddels lovende woorden over voor de man die toch verantwoordelijk wordt gehouden voor de trieste nadagen van Elvis. Zij noemt hem een ‘charmante schurk’ die goed heeft gezorgd voor het echtpaar dat tussen 1967 en 1973 was getrouwd en een kind kregen: Lisa Marie. Priscilla, inmiddels 77 jaar oud, is enorm trots op de film die volgens haar de man portretteert, niet het icoon. Tegen regisseur Luhrmann zei ze: 'Mijn echtgenoot was bij mij tijdens het kijken naar de film. En ik kan zijn kleinkind en later zijn achterkleinkinderen nu ook laten zien wat voor man hun grootvader en overgrootvader was.'

Hoofdrollen: Austin Butler, Tom Hanks, Helen Thomson, Richard Roxburgh, Olivia DeJonge
Regisseur: Baz Luhrmann
Distributeur: Warner Bros. Pictures International Holland
Releasedatum: 23 juni 2022

Door Jan van Houten