pick 'n' mix

Highlights van onze website

Gunay Uslu / Foto Martijn Beekman

ACHTER DE SCHERMEN

24 mei 2022

Structureel meer geld voor cultuursector

De Nederlandse cultuursector krijgt dit jaar 135 miljoen euro extra van de rijksoverheid. Dat bedrag loopt daarna op naar 170 miljoen euro per jaar. Het gaat om een structurele ondersteuning, zo heeft staatssecretaris van cultuur en media Gunay Uslu in een brief bekendgemaakt. Ook voor de filmsector zit er het nodige in het vat.

Heddy Honigmann / Still Cinema Delicatessen

CAST

22 mei 2022

Heddy Honigmann was een van Nederlands meest bekroonde filmers

Eind mei overleed in haar woonplaats Amsterdam documentairemaker Heddy Honigmann. Ze was niet alleen een van de belangrijkste cineasten van haar generatie, ze was ook een van de succesvolste.

Harry Peters / Foto Lex de Meester

CAST

20 mei 2022

Harry Peters overleden

Op woensdag 18 mei overleed Harry Peters, senior programmer van Film by the Sea. In zijn lange carrière in de filmwereld speelden jeugdfilms en boekverfilmingen de hoofdrollen.

Thomas Hosman / Foto Amilcar van Mulier

PICK 'N' MIX

13 mei 2022

Cineville ontvangt prestigieuze prijs Europa Cinemas

Entrepreneur of the Year 2021: dat is de eretitel die Cineville een jaar lang mag dragen. De bioscooppas voor de betere film ontving vorig jaar al deze onderscheiding van Europa Cinemas, het orgaan van de EU dat de Europese kwaliteitsfilm ondersteunt.

- lees verder onder de advertentie -

Rik Sinkeldam en Andy van Veen / Foto MovieCompany

CAST

10 mei 2022

MovieCompany wil de gaten in het bioscoopaanbod opvullen

Aan filmdistributeurs geen gebrek in Nederland. Toch zijn Andy van Veen en Rik Sinkeldam ervan overtuigd dat er bestaansrecht is voor hun net opgerichte MovieCompany.

LUX Nijmegen / Foto LUX

OP LOCATIE

3 mei 2022

LUX behoort tot wereldtop

De onafhankelijke bioscopen zijn wereldwijd gehavend uit de coronapandemie vandaan gekomen. Toch is er veel vertrouwen in de toekomst, blijkt uit een rondgang van Screen International langs toonaangevende filmtheaters. Een van de vijftien die apart genoemd worden: LUX Nijmegen.

KINO / Foto R2 Photography LLC

OP LOCATIE

27 april 2022

KINO gaat nog dit jaar van vier naar zes zalen

Zes jaar na de opening krijgt Rotterdams leukste bioscoop er twee zalen bij. KINO aan de Gouvernestraat gaat uitbreiden met een vijfde en zesde vertoningsplek.

Foto Shutterstock - Nicoleta Ionescu

 

IN BEELD

5 april 2022

Vereniging van Filmhuizen opgericht

Ze worden vaak over het hoofd gezien, maar het zijn er vele: kleine filmhuizen in Nederland. Om beter voor hun belangen op te komen werd dit voorjaar in Deventer de Vereniging van Filmhuizen (VVF) opgericht.