Ja, dat is wel even wat anders dan je gewend bent hè? Geen doorbladerbare pdf of zo'n andere online toepassing waarvan je denkt: leuk, maar kan dat nou echt niet anders? Jawel, zoals hier dus. Ruim opgezet. Mooie grote foto's. Lekker leesbaar op allerlei apparaten. Wanneer het jou uitkomt. En altijd binnen handbereik.
Goh, waar heb ik dat meer gehoord? Was dat niet ook vaak het antwoord in de discussie over de bioscoopwindow voordat we de crisis ingingen? Dat het publiek in het digitale tijdperk zelf wil kunnen bepalen waar, wanneer en hoe ze films kijken? Interessant. Zeker in het licht van de achter ons liggende crisis. Want terwijl het aantal streamingdiensten - en daarmee het legale aanbod - nog nooit zo groot is geweest, horen we dat het aantal illegale downloads weer aan het toenemen is.
Ondertussen zien we in de theaters een toegenomen afhankelijkheid van een paar topfilms die het goed doen terwijl de rest vooral voor spek en bonen lijkt mee te spelen. Met andere woorden: waar is het publiek als ze niet voor Maverick, Marvel of de nieuwe Almodóvar komen? Wij zijn niet de enige sector die daarmee worstelt. Ook staatssecretaris Uslu van cultuur en media heeft dat gezien. Ze stelt dit jaar 135 en daarna oplopend tot 170 miljoen euro extra per jaar beschikbaar, waaronder 4 miljoen euro voor publiekscampagnes, om de cultuursector weer op de been te helpen.
De roep om een campagne was er eerder. Nee niet die ene die alleen maar zei: 'We zijn er nog!' Nee, die van een paar jaar eerder. Toen er een beroep werd gedaan op de mediakracht van de bekende grootgrutter om het bioscoopbezoek met een 2-voor-1-actie een duw te geven. De grootste promotie ooit. Sindsdien is het op een paar uitzonderingen na - zoals het prachtige Cineville - eerlijk gezegd niet best gesteld met het besef om dingen samen te doen en collectieve initiatieven te ondersteunen.
Dat brengt mij toch weer terug bij HFN. Hoezeer ik het ook geweldig vind dat we je het vaknieuws - naast onze website en wekelijkse nieuwsbrief - op deze manier kunnen aanbieden, vind ik het ook wel jammer dat het blad in fysieke vorm er nu niet inzit. De reden is even pijnlijk als eenvoudig: de advertentiemarkt. Die stortte door de coronacrisis voor printuitgaven zoals HFN in als een kaartenhuis en zie dan het hoofd maar eens boven het water te houden.
Maar zoals ook de bioscoopsector in tijden van crisis keer op keer veerkrachtig genoeg bleek, zo presteert ook HFN het al jaren om niet onderuit te gaan. Door elke keer weer iets te bedenken om als een feniks uit de as te herrijzen. En terug te kunnen vallen op vrienden die ons door moeilijke tijden heen helpen. Laat je ons weten wat je ervan vindt? We horen het graag. Veel leesplezier!
Jeroen Huijsdens